Mestá a obce odmietajú tvrdenia rezortu financií, že slabo šetria

12.07.2013 Bratislava

Bratislava 11. júla (TASR) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) odmieta tvrdenia Ministerstva financií (MF) SR, že samosprávy nešetria a neplnia tak memorandum o spolupráci, ku ktorému sa združenie pripojilo po rokovaniach s vládou.

"Chceme poukázať na to, že samosprávy dlhodobo šetria. Viackrát sme prijali opatrenia, kde sme sa snažili vyjsť v ústrety štátu, aby sa konsolidovali verejné financie. Medializované útoky zo strany ministerstva financií preto berieme ako vec, ktorá nie je najsprávnejšia pri partnerskom vzťahu miest, obcí a vlády, a to aj napriek tomu, že stav verejných financií nie je dobrý," povedal na dnešnom brífingu predseda združenia Jozef Dvonč. Ministerstvo mestám a obciam vyčíta, že šetrenie nasleduje pomaly. Približne 137 miliónov eur budú musieť samosprávy ušetriť do konca roka 2013. Tak sa zaviazali v memorande. Približne 300 samospráv však má s pristúpením k memorandu problém.

Memorandum

V ňom sa mestá a obce zaviazali, že svoje rozpočty upravia tak, aby neprekročili výdavky, ktoré mali schválené v roku 2012. To pre ne znamená, usporiť asi 5 % osobných výdavkov a 10 % výdavkov na tovary a služby. Podľa ZMOSu je ale dôvodom pomalšej konsolidácie najmä to, že stav financií miest a obcí nie je všade rovnaký. "To znamená, že rozdielny stav ekonomiky v jednotlivých mestách neumožňuje nastaviť rovnaké podmienky konsolidácie jednotne vo všetkých viac ako 2900 obciach na Slovensku," tvrdí združenie. Problematický je aj dlhodobý vývoj príjmov, osobitne výnosy dane z príjmov fyzických osôb, ktoré nie sú v takom rozsahu, aby si obce mohli v rozpočtoch urobiť dostatočné rezervy. Podľa daňových prognóz sa znižuje plánovaný výnos z tejto dane pre obce zo sumy 1,24 miliardy eur na 1,23 miliardy eur. To pre obce znamená, že v roku 2013 nevzrastie výnos tejto dane o 4,8 %, ale iba o 2,9 %. "Pritom aj v tomto roku evidujeme rozširovanie rôznych úloh a povinností miest a obcí, na výkon ktorých nie sú v zodpovedajúcej miere presúvané finančné prostriedky. Medziročne sa počet kompetencií zvýšil o viac ako 110," pripomenul Dvonč.

Problematická je pre samosprávy aj oblasť školstva. "Priorita slovenskej spoločnosti, že sa školstvu zvyšujú príjmy a tým rastú aj výdavky miest a obcí. Tu máme vážny problém, aby sme toto dokázali naplniť," skonštatoval výkonný podpredseda ZMOSu Jozef Turčány. Zároveň pripomenul, že mestá a obce aj v minulosti výrazne šetrili. "V pomere s inými orgánmi verejnej správy, mestá a obce za posledné roky vychádzali v prebytkoch," doplnil. Práve rast výdavkov na školstvo podľa neho výrazne deformuje pohľad na plnenie konsolidačného úsilia. Turčány upozorňuje aj na to, že výdavky samotného štátu od vypuknutia krízy rastú oveľa rýchlejšie ako výdavky obcí.

Aj preto chce ZMOS rokovať s predsedom vlády SR o miere konsolidácie miest a obcí v tomto roku, vzhľadom na vývoj ekonomických podmienok hospodárenia samospráv, či v dôsledku zmien ďaňových prognóz.
 

Vyberte región